Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır Çeyiz Parası Nasıl Alınır

Çeyiz hesabı nedir, çeyiz hesabı nasıl açılır ? Çeyiz hesabı açan bankalar. Çeyiz hesabı hakkında detaylı bilgiler yazımızın devamında bulabilirsiniz. Evleneceksiniz ve çeyiz hesabından faydalanmak istiyorsunuz. Çeyiz hesabı nasıl açılır? Nisanda çıkan torba kanunda bulunan ve AK Parti'nin seçim beyannamesinde de olan çeyiz hesabı için önceki gün bankalar toplandı. Çeyiz hesabı açıp en az 3 yıl ayda 100-1000 TL yatıran en fazla 4 bin, 5 yıl yatıran 5 bin TL devlet desteği alacak.


Hazine Müsteşarlığı'nın nisanda çıkan torba kanuna dayanarak hazırladığı Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik netleşti. Çeyiz Hesabı söz konusu yönetmelikte Bireysel Emeklilik Sistem'inde (BES) olduğu gibi uzun vade özendirildi. Yönetmeliğe göre gençler devlet yardımından faydalanmak için evlenmeden 3 yıl önce para biriktirmek zorunda. Gençler düzenli olarak ayda en az 100 en fazla bin lira biriktirirlerse devlet desteğinden yararlanabilecekler.


4 yıl para biriktiren biriktirdiği paranın yüzde 10'u kadar ve en fazla 4 bin lira, 5 yıla kadar (59 aya kadar) para biriktiren biriken tutarın yüzde 15'i ve en fazla 4.500 lira alacak. 60 ay ve üstünde para biriktiren, biriktirdiği paranın yüzde 20'sini alacak. Tabii en yüksek tutar 5 bin lira olacak. Gençler en az üç yıl sonra evlendiğinde ise örneğin biriktirdiği 10 bin lira için devletten bu tutarın yüzde 10'u yani bin lira kadar bir destek alacak. En fazla devlet yardımı 5 bin lira ile sınırlandığı için evlenene kadar 25 bin lira biriktirilmesi halinde devletten en yüksek fayda sağlanmış olacak.

Çeyiz yardımı almak isteyen ne yapmalı?

Çeyiz yardımı almak isteyen birisi öncelikle bankada bir çeyiz hesabı açacak. Ve açılan bu hesabın 3 yıl boyunca aktif olması gerekiyor.
Öte yandan 27 yaşından önce ilk evliliğini yapması ve evlenmesine müteakip, hesabının bulunduğu bankaya başvuru yaparak talepte bulunması şartıyla, devlet katkısı adı altında 5 bin TL'yi aşmamak üzere, hesaptan biriken paranın yüzde 20'si oranında çeyiz yardımı alacak.

Örneğin evlenmesine 5 yıl kalan bir genç aylık 416 liralık birikim yaparak evlendiğinde devletten 5 bin lira alabilecek. Aylık 100 lira birikim yapan ise 5 yıl para biriktirirse toplam biriktirdiği 6 bin liraya karşı devletten bin 200 lira alacak. Tüm bu şartlardan yararlanmak için 27 yaşından küçük olma şartı aranacak.

Taslağın ortaya çıkması üzerine önceki gün Bankalar Birliği'nde toplanan bankacıların, özellikle biriktirme hesabının kredi kartından yapılabilmesi gibi pratik önerileri olduğu öğrenildi. Bankacılar ayrıca 3 yıldan başlayıp 5 yıla kadar farklılaşan modelin de sadeleşmesini talep etti. Ayrıca Hazine'den sistemin daha cazip kılınması için katkı tutarlarının artırılması istendi. Ancak Hazine yetkililerinin bütçeyi gerekçe göstererek bu öneriyi reddettiği öğrenildi. Hazine'nin yeni evlenenlerin konut alabilmeleri için bir taslak hazırlığı içinde olduğu ifade edildi.



İŞTE RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN O ÇEYİZ YARDIMI DÜZENLEMESİ
MADDE 14 – 3/6/2011 tarihli ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir. "Çeyiz hesabı ve Devlet katkısı EK MADDE 2 –

(1) Türk vatandaşlarına ve 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girenlere, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununa tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden çeyiz hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde üçüncü fıkraya göre belirlenecek usul ve esaslara göre Devlet katkısı ödenir. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

(2) Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumludur. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte 1 ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre, ilgili bankalardan takip ve tahsil edilir.

(3) Bu madde kapsamında; hesap sahiplerinin ödeme planlarına, Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre Devlet katkısı oranının ve azami tutarın birinci fıkrada belirtilen sınırlar dâhilinde farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönelik diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.

(4) Hesap sahibinin Devlet katkısına hak kazanmış olması koşuluyla, hak ettiği Devlet katkısının tamamı ile çeyiz hesabında biriken toplam miktarın Devlet katkısı için başvuru tarihinde geçerli olan bir yıllık asgari net ücrete karşılık gelen tutarı, nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dâhil edilemez. Hesap sahibinin çeyiz hesabında biriken toplam miktarının haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dâhil edilemeyecek tutarını üç misline kadar artırmaya üçüncü fıkra kapsamında belirlenecek usul ve esaslara göre Bakanlar Kurulu yetkilidir. Hesap sahibinin Devlet katkısını alabilmek amacıyla yapacağı başvuru tarihinden sonra ilgili bankaya tebliğ edilen haciz, rehin ve iflas talebine karşılık gelen tutarın ödenmesi, Devlet katkısına hak kazanılıp kazanılmadığı hususu açıklık kazanana kadar bekletilir."

0/Yorum Yaz/Yorumlar

Daha yeni Daha eski